Newx.nl

Eigenzinnige blik op nieuwe zaken

Analogie: Elke LAN is een eiland

Stel je voor dat je op een eiland woont, in een gigantische oceaan. Er zijn duizenden andere eilandjes om je heen – sommigen zijn dichtbij en anderen wat verder weg. De gebruikelijke manier om te reizen tussen de eilandjes, is met de veerboot. Reizen met de veerboot houdt in dat je bijna geen privacy hebt: anderen kunnen alles zien wat je doet. (GOOSE VPN review)

Laten we zeggen dat elk eiland een privé ‘local area network’ (LAN) is en de oceaan het internet. Je hebt geen controle over de draden en routers die samen het internet vormen, net zoals je geen controle hebt over de andere mensen op de veerboot. Hierdoor ben je kwetsbaar voor security problemen als je twee privénetwerken probeert te verbinden, terwijl je hier eens openbaar medium voor gebruikt.

Om deze analogie nog een stapje verder uit te breiden: je eiland besluit om een brug te bouwen naar een ander eiland toe, zodat mensen een makkelijke, secure manier hebben om te reizen tussen de twee eilanden. Het is duur om deze brug te bouwen en te onderhouden, ondanks dat de eilandjes dicht bij elkaar liggen. Je hebt het betrouwbare, veilige pad echter zo hard nodig, dat je er toch voor kiest om het te doen. Je eiland zou graag nog een verbinding aanleggen naar een ander eiland dat veel verder weg ligt, maar de kosten daarvan zouden simpelweg te hoog zijn.

Dit scenario staat symbool voor het hebben van een huurlijn. De bruggen (huurlijnen) zijn apart van de oceaan (het internet), maar kunnen de eilandjes wel verbinden (LANs). Bedrijven die voor deze optie kiezen, doen dat doordat ze sterk behoefte hebben aan een secure en betrouwbare manier om hun kantoren met elkaar te verbinden. Als de kantoren echter heel ver uit elkaar liggen, kunnen de kosten zo hoog uitvallen dat het niet meer financieel haalbaar is — net als met het bouwen van een brug die een grote afstand moet overbruggen.

 

Categories: Computerwetenschappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *